Tanítanál? Regisztrálj az elsők között, és hirdesd magad INGYEN!
A Studi.hu weboldal sütiket (cookie) használ az oldal egyes funkcióinak kényelmes használata miatt. Ezen felül az Ön döntésére bízzuk a következőket:
hozzájárulok, hogy a látogatásom adatait egyes tartalmak és hirdetések automatikus személyre szabásához felhasználják
hozzájárulok, hogy a weboldal látogatása közben névtelen adatokat gyűjtsenek a tevékenységemről és ezt a felhasználói élmény javítása céljából elemezzék
Részletesebb információkért tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat!

Meghökkentő történelem

5 érdekes tény a történelemből

STUDI.HU - A tanár-, iskola- és tanfolyamkereső

Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon!

(3perces olvasmány)

 

A történelem nem csak száraz tényekből és évszámokból áll.
Tudtad például, hogy egy csaló a 20. században eladta az Eiffel-tornyot? És azt, hogy a középkorban állatpereket is tartottak?
Ezek is mind a történelem részei, csak az iskolában általában nem tanulunk róluk.
A Studi ezúttal öt meghökkentő történelmi tényt gyűjtött össze, hogy nyáron se maradj érdekességek nélkül.
Jó olvasást! :)

1. 1925-ben egy Victor Lustig nevű cseh férfi eladta ócskavasnak az Eiffel-tornyot.
Egy újságban olvasta, hogy a világkiállításra épített torony fenntartása túl drága, ezért az író felvetette, hogy eladhatnák ócskavasként. Lustignak megtetszett az ötlet, és felhasználta nagyszabású tervéhez. Papírokat hamisított, és egy luxusszállodában vendégül látott több francia vaskereskedőt is, akikkel elhitette, hogy ő az államtitkár, és ajánlatot tehetnek nála az Eiffel-toronyra. A csalás sikeres volt, az egyik kereskedő megvásárolta tőle a tornyot, Lustig pedig azonnal Bécsbe utazott a zsákmánnyal.

2. A világhírű amerikai filmcsillag, James Dean autóbalesetben vesztette életét, legendás Porschéja azonban a színész halála után is több balesetet okozott.
Amikor elszállították a szerelőműhelybe, a motorja kiesett, és összetörte az egyik szerelő lábát. Később a motorját egy másik versenyautóba építették, ám itt is szerencsétlenséget okozott, az autó pilótája halálos balesetet szenvedett az egyik futamon. Ezután úgy döntöttek, hogy kiállítják James Dean Porschéját és összeszerelik a régi alkatrészeket, a műhely azonban, ahol ezeket tárolták teljesen leégett. A számtalan szerencsétlenség után végül darabjaira hullott az autó, így szerencsére nem okozott már több balesetet.

3. Amerikában egy 63 éves özvegyasszony levetette magát egy hordóban a Niagara-vízesésről.
Azért vállalkozott az őrült mutatványra, mert idős korára elszegényedett, és így akart hírnevet és pénzt szerezni. Mivel előtte már többen is próbálkoztak ezzel, és nem élték túl a mutatványt, nem kapott azonnal engedélyt a kísérletre, először végeznie kellett egy próbaugrást. Ehhez az asszony egy macskát dobott le hordóban a vízesés tetejéről, aki egy kisebb fejsérüléssel megúszta a zuhanást, ezért ő is engedélyt kapott az ugrásra. 1901. október 24-én le is dobták az asszonyt a hordóval, aki a macskához hasonlóan fejsérüléssel megúszta a mutatványt. A rekord után az özvegy azt nyilatkozta, hogy soha többé nem vállalkozna hasonlóra, öt évvel később mégis leugrott egy másik vízesés tetejéről is, és azt is túlélte.

4. A 19. század második feléig elhunyt katonák fogából készítették a műfogsorokat.
Ebben az időben megnőtt a cukorfogyasztás, ezáltal pedig egyre sűrűbbé váltak a fogproblémák, a műfogsorokat pedig ekkor még nem kerámiából, hanem valódi fogakból készítették. Ez kedvezett a sírrablóknak, akik fiatalon elhunyt katonák sírjaiból szereztek ép fogakat, amelyeket eladtak a műfogsorok készítésével foglalkozó kovácsoknak. Az üzlet akkor lendült fel igazán, amikor a waterlooi csatában több tízezer katona életét vesztette, így nem jelentett problémát a fogpótlás. A műfogsort ezután az angol szlengben csak Waterloo Teeth néven, vagyis waterlooi fogként emlegették.

5. A középkori Európában állatpereket is tartottak.
Ha egy állat megsebesített vagy megölt egy embert, nem csak egyszerűen elaltatták, hanem bíróság elé állították, ahol a tanúk meghallgatása után hoztak ítéletet az állat ügyében. Így egyszer egy disznót például felakasztottak, mert megölt egy bölcsőben fekvő kisgyereket, egy kakast pedig máglyára ítéltek azért, mert természetellenes módon tojást tojt. Az állatperek leginkább Franciaországban és Svájcban voltak gyakoriak a középkorban, de az igazságszolgáltatás modernebb rendszerének széleskörű elterjedése miatt Nyugat-Európa más országaiban is népszerűek voltak.

Érdekesnek találtad a cikket?
Oszd meg ismerőseiddel is!

Ha pedig tanulnál valamit, válaszd a STUDI tanárait!
Kattints a téged érdeklő kategóriára:
Angol, német, online német, beszédcentrikus német,
német anyanyelvi tanárral, eszperantófranciaspanyol, japánsvédorosz anyanyelvi, orosz online, olasz, magyar mint idegen nyelv,
matematika, fizika, magyar nyelv és irodalom, történelem, általános kémia, szerves kémia, földrajz, biológia, emelt matematika és fizika,
alsó tagozatos korrepetálás,
számvitel, elemzés, adózási ismeretekvámtarifa, áruosztályozás, mintavétel,
felnőtt szakképzések, szociális asszisztens, szakgondozó,
programozás, honlapkészítés, wordpress
dob, handpan (KIPRÓBÁLTUK)ének, klasszikus gitár, gitárórák minden stílusban, hegedű, zongora, furulya, szolfézs
fejlesztópedagógia,
önfejlesztés, spirituális terápia,
tánc, keringő, merengue, csárdás, rock and roll, társastánc, esküvői tánc, gyermek tánc, hip hopONLINE táncoktatás,
alakformálás (KIPRÓBÁLTUK), body art, gerinctorna, zumba, energetizáló nyújtás,
step aerobic, pilates, jóga (akár otthon!)

Használd oldalunkat bátran, és taníts vagy tanulj ma is valami újat!
Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon, ahol mindig értesítünk a blog új bejegyzéseiről is!

Üdvözöl,
a STUDI Csapata