Tanítanál? Regisztrálj az elsők között, és hirdesd magad INGYEN!
A Studi.hu weboldal sütiket (cookie) használ az oldal egyes funkcióinak kényelmes használata miatt. Ezen felül az Ön döntésére bízzuk a következőket:
hozzájárulok, hogy a látogatásom adatait egyes tartalmak és hirdetések automatikus személyre szabásához felhasználják
hozzájárulok, hogy a weboldal látogatása közben névtelen adatokat gyűjtsenek a tevékenységemről és ezt a felhasználói élmény javítása céljából elemezzék
Részletesebb információkért tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat!

3+1 weboldal tanuláshoz

Így tedd színesebbé óráidat!

Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon!

Az internetnek köszönhetően mára felgyorsult a világ, megváltoztak az iskolai és munkahelyi elvárások, és ezekkel a változásokkal a tanároknak és diákoknak is lépést kell tartaniuk.
A tanulók már minden információt azonnal megtalálnak ahhoz, hogy jó beadandót vagy prezentációt készíthessenek, a tanároknak pedig számtalan lehetősége van arra, hogy a technológia fejlődését kihasználva élménydús, szórakoztató és egyben hasznos órákat tartsanak diákjaiknak.
Te milyen gyakran használod az internetet tanuláshoz vagy tanításhoz? Vannak bevált weboldalaid?
Utánajártunk mi is a témának, és kigyűjtöttünk nektek 3+1 népszerű ingyenes weboldalt, amelyekkel a tanulás garantáltan könnyebb és szórakoztatóbb lesz.
Lássuk!

1. Quizlet
(A Quizlet oldalát ide kattintva éred el.)
A Quizlet mára a legnépszerűbb szótanuló programmá vált, és ez nem véletlen. Mi is bátran ajánljuk minden nyelvtanárnak és nyelvet tanuló diáknak.
Ahhoz, hogy használni tudd, először regisztrálnod kell. Ezt az oldal jobb felső sarkában látható „Sign up” gombra kattintva teheted meg. Csak néhány alapadatot kell megadnod, és a nyelvtanulás Disney Landjének kapui máris kinyílnak előtted.
Kattints a címsorban látható „Create” feliratra és láss neki első szólistád elkészítésének.

A szólistákon a tanulandó szavakhoz képet, hangot és definíciót is hozzárendelhetsz, mindez pedig nem vesz sok időt igénybe, az oldal ugyanis mindig felkínál néhány választható lehetőséget.

A szórakoztató rész ezután következik. Miután elkészültél listáddal, az oldal segít neked megtanulni a rajta szereplő szavakat. Hogyan? Különböző feladatokkal begyakoroltatja veled azokat. Összesen 8 opcióból választhatsz:

Learn: Erre a gombra kattintva a szavakhoz rendelt képeket jeleníti meg neked az oldal, alatta 4 szóval, melyek közül a képhez tartozó szót kell kiválasztanod.
Flashcards: Itt is a képeket dobja fel neked a program, rájuk kattintva pedig megnézheted a szavakat, és meghallgathatod a hanganyagot is.
Write: Ebben az esetben neked kell beírnod a képek alá a megfelelő szavakat.
Spell: A hallott szavakat kell helyesen leírnod.
Test: Miután úgy érzed, hogy megtanultad a szavakat, a program szódolgozatot állít össze neked, ahol különböző feladattípusokkal tovább gyakorolhatsz.
Match: Képeket kell a hozzájuk tartozó szavakkal minél gyorsabban összepárosítanod.
Gravity: Ebben a játékban a lehulló meteoritokon megjelenő képekhez tartozó szavakat kell helyesen megadnod.
Live: Élőben mérheted össze a tudásod más tanulókkal.

 

A szólisták elkészítésekor azt is beállíthatod, hogy kik láthassák és/vagy szerkeszthessék az elkészült munkáidat. Ha például csak a diákjaiddal szeretnéd megosztani, adhatsz nekik jelszót a hozzáféréshez, így a listádat csak ők használhatják majd.

2. Word Art
(A Word Art oldalát ide kattintva éred el.)
Ezen az oldalon szófelhőket készíthetsz. Kinek és mire jó ez? A Word Art segítségével egy adott témakör kulcsszavait gyűjtheted össze és jelenítheted meg egy általad választott színes alakzatban. A diákok például előadásaikhoz használhatják fel, a tanárok pedig bármilyen tantárgy esetében a témakörök felvezetéséhez, csoportosító feladatokhoz stb.

A megjeleníteni kívánt szavakat a „filter” oszlopban tudod megadni.
Lejjebb, a „Shape” mezőre kattintva azt választhatod ki, hogy a megadott szavak milyen alakzatban jelenjenek majd meg.
A „Fonts” opciónál a betűtípust választhatod ki, a „Layout” fülnél pedig azt, hogy a szavak milyen irányban jelenjenek majd meg.
Végül a „Style” lehetőségnél a színeket választhatod ki.
A beállításoktól jobbra mindig láthatjuk is az eredményt, így a munkafolyamat közben kedvünkre változtathatjuk a paramétereket.
Mi az alábbi szófelhőt készítettük el a programmal :)

 

3. LearningApps
(A LearningApps oldalát ide kattintva éred el.)
A LearningApps a legváltozatosabb magyar nyelvű oldal, ahol a tanárok interaktív és látványos feladatokat készíthetnek diákjaiknak. Legyen szó bármilyen korosztályról vagy tananyagról, itt biztosan találsz olyan opciót, amellyel színesebbé teheted az óráidat.

Az oldalra lépve a „Tankocka készítése” menüpontra kell kattintanod, és már szemezgethetsz is a feladattípusok között. Van itt például párkereső, idővonal, „Legyen Ön is milliomos” és akasztófa is.
Mi most a lóversenyt mutatjuk meg, mert ezzel máshol még nem találkoztunk. :)

A játékot kiválasztva 3 minta feladatsort is megnézhetünk, és kipróbálhatjuk, hogyan működik a program. A lóverseny valójában egy feleletválasztós kvíz, ahol akár másokkal is összemérhetjük a tudásunkat. Minél több jó választ adunk, annál gyorsabban halad lovunk a cél felé. Természetesen az nyeri a játékot, aki elsőként ér a célba.

Miután kipróbáltuk a programot, az „Új tankocka készítése” gombra kattintva, elkészíthetjük saját lóversenyünket is. Annyi kérdést adhatunk meg, amennyit csak szeretnénk, a megoldásoknál pedig mindig egy helyes és három hibás választ kell meghatároznunk. A kérdésekhez és a válaszokhoz hozzárendelhetünk akár képet, hanganyagot és videót is.
Vigyázz! Csak akkor látogass el az oldalra, ha bőven van rá időd, mert órákra is képes lekötni az embert! :)

3+1. Dobble
(A Dobble weboldalát ide kattintva éred el.)
A Dobble világszerte népszerű játék felnőttek és gyerekek körében is, és már számtalan fajtáját lehet a játékboltokban is kapni. Lényege, hogy a kör alakú kártyáinkon szereplő alakzatok valamelyikének megtaláljuk párját egy másik kártyán.
2-8 fős csoportokban 5 különböző játékszabály alapján is játszhatjuk. Ezeket ide kattintva érheted el.
Ha tetszik a játék, akár sajátot is készíthetsz. A Dobble kifejezetten szórakoztató és hasznos eleme lehet a tanóráknak, például a nyelvóráknak.
A dobblemania.pl lengyel weboldal, de a nyitólap alján látható zászlóra kattintva, angol verzió is elérhető.

Ahogy a képen is látható, az első mezőben azt választhatjuk ki, hogy hány alakzat jelenjen meg egy kártyán. Minél többet szeretnénk megjeleníteni, a végén annál több képet kell feltöltenünk, ugyanis akármilyen kombinációban is nézzük a lapokat, egy alakzat mindig megegyezik, a többi pedig teljesen különbözik majd.
A második lépésnél a kártyalapok alakját, méretét és színét határozhatjuk meg.
A harmadik mezőben a kiválasztott képeket kell feltöltenünk. Fontos, hogy itt egyszerre jelöljük ki az egész feltölteni kívánt mappát, egyesével ugyanis nem engedi a műveletet az oldal.
Ha mindennel elkészültünk, a „Generate” gombra kattintva az oldal elkészíti nekünk saját Dobble játékunkat, amit a „Download PDF” opció kiválasztásával azonnal le is tölthetünk.
Ezután már csak nyomtatni és vagdosni kell. :)

 

Ha van egy kis időd, látogass el ezekre a weboldalakra, és tedd még színesebbé óráidat!

Ha pedig még több diáknak szeretnéd átadni tudásod, regisztrálj nálunk, a www.studi.hu oldalon! Szerkeszd meg adatlapod még ebben a hónapban, és 4 hétig INGYEN hirdetheted magad és tanfolyamaidat!
A regisztrációhoz segítséget itt, adatlapod profi feltöltéséhez pedig itt találsz segítséget.

Használd oldalunkat bátran, és taníts vagy tanulj ma is valami újat!
Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon, ahol mindig értesítünk a blog új bejegyzéseiről is!

Üdvözöl,
a STUDI Csapata