Tanítanál? Regisztrálj az elsők között, és hirdesd magad INGYEN!
A Studi.hu weboldal sütiket (cookie) használ az oldal egyes funkcióinak kényelmes használata miatt. Ezen felül az Ön döntésére bízzuk a következőket:
hozzájárulok, hogy a látogatásom adatait egyes tartalmak és hirdetések automatikus személyre szabásához felhasználják
hozzájárulok, hogy a weboldal látogatása közben névtelen adatokat gyűjtsenek a tevékenységemről és ezt a felhasználói élmény javítása céljából elemezzék
Részletesebb információkért tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat!

A jó tanár 10 fontos ismérve

Ismersz olyat, akire mind igaz?

STUDI.HU - A tanár-, iskola- és tanfolyamkereső

Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon!

(3 perces olvasmány)

 

Iskolás éveink alatt számtalan tanártípussal találkozunk:
szigorú, haverkodós, unalmas, jó fej, hangulatember…
Vannak köztük, akikre nem szívesen emlékszünk, és olyanok is, akiknek a nevét is elfelejtjük, de szerencsére szinte mindannyian találkozunk olyan tanárral is, aki meghatározó szerepet tölt be életünkben.
Neked is van ilyen, ugye?
Akkor az alábbi listáról biztosan ráismersz!

1. Alkalmazkodó
Képes felmérni, hogy a diákjai éppen mennyire fogékonyak, milyen hangulatban vannak, és ennek megfelelően alakítja az óráit. Nem ragaszkodik mindenáron a jó előre megírt tanmenetéhez, és a már bevált feladataihoz, és mindig van a tarsolyában egy-két öltet, amivel feldobja az órát.

2. Támogató
A jó tanár nem csak a szellemi fejlődéssel, hanem a tanulók lelkével is foglalkozik. A diákjai tudják, hogy számíthatnak rá, és anélkül, hogy kérés nélkül beleütné az orrát a magánéletükbe, mindig igyekszik hasznos tanácsot adni nekik.

3. Következetes
Tartja magát ahhoz, amit korábban mondott, kiszámítható, és nem az éppen aktuális hangulatának megfelelően viszonyul a diákokhoz. Fontos azonban, hogy ennek ellenére nem földhözragadt vagy makacs, hanem képes lazán kezelni a problémásabb helyzeteket is.

4. Újító
Nem ragad le a már tíz éve megszokott módszereinél, hanem igyekszik fejleszteni magát, és mindig valami újat csempészni az óráiba. Képes felkelteni és fenntartani a mostani generáció figyelmét is, és a legújabb módszereket, technikákat is szívesen kipróbálja.

5. Vidám
A tanár is ember, ezért természetesen nincs mindig jó kedve, de igyekszik a magánéletét az osztálytermen kívül hagyni, és vidámságot, jó hangulatot csempészni az órákba. Van humorérzéke, és szívesen nevet együtt a diákjaival, akik ezért nem csak kedvelik, hanem tisztelik is.

6. Ad mások véleményére
Hiába tanít valaki már sok-sok éve, a munkatársak segítsége mindig jól jön. Fontos, hogy egy tanár nyitott legyen más szakemberek javaslataira, és ő is megossza a tapasztalatait másokkal. Amellett, hogy egy jó tanár bátran kér tanácsot tapasztaltabb kollégáitól, magát is folyamatosan értékeli, átgondolja a módszereit, és igyekszik kijavítani a hibáit.

7. Élvezi a munkáját
Ha egy tanár élvezi, amit csinál, automatikusan átragasztja a lelkesedését és pozitív energiáját a tanítványaira. Lehet akármilyen unalmas vagy nehéz egy téma, ha azt a tanár szenvedéllyel adja át, a diákok is szeretni fogják.

8. Kommunikál a szülőkkel
A diákok sikerének szempontjából elengedhetetlen a tanárok és szülők közötti jó kommunikáció. Fontos, hogy mindig egységesen járjanak el, és meg tudják egymással beszélni a fontos ügyeket.

9. Ösztönző
A jó tanár nem csak átadja tudását a diákjainak, hanem motiválja, ösztönzi is őket. Kihívások elé állítja a tanulóit, és hitelesen, következetesen dicséri őket, ha jó munkát végeznek, illetve bátorítja őket, ha elbizonytalanodnak valamiben.

10. Elfogadja, hogy nem kap azonnali visszajelzést
Ritkán fordul elő, hogy a diákok úgy hagyják el óra után a termet, hogy azt mondják „szép munka volt, Tanárnő”, vagy, hogy a szülők azért keresik telefonon, hogy elmondják, mennyire jól dolgozott a héten. Ez sajnos egy ilyen munka, viszont nincs is annál jobb érzés, mint amikor a diákok örülnek a tanár segítségével elért eredményeiknek, vagy amikor pár év elteltével azt mondják, hogy „én Feri bácsi miatt kezdtem el történelmet tanulni, mert az órái nagy hatással voltak rám”.

Te ismersz olyan tanárt, aki ilyen nagy hatással volt vagy van rád?
Oszd meg vele ezt a cikket, értékelni fogja! :)

Ha pedig Te magad tanítasz, és szeretnél új tanítványokat, regisztrálj a STUDIN, és táblázd be magad nyárra!

Használd oldalunkat bátran, és és taníts vagy tanulj ma is valami újat!
Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon, ahol mindig értesítünk a blog új bejegyzéseiről is!

Üdvözöl,
a STUDI Csapata