Tanítanál? Regisztrálj az elsők között, és hirdesd magad INGYEN!
A Studi.hu weboldal sütiket (cookie) használ az oldal egyes funkcióinak kényelmes használata miatt. Ezen felül az Ön döntésére bízzuk a következőket:
hozzájárulok, hogy a látogatásom adatait egyes tartalmak és hirdetések automatikus személyre szabásához felhasználják
hozzájárulok, hogy a weboldal látogatása közben névtelen adatokat gyűjtsenek a tevékenységemről és ezt a felhasználói élmény javítása céljából elemezzék
Részletesebb információkért tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat!

Handpan Do

Kipróbáltuk - 2. rész

STUDI.HU - A tanár-, iskola- és tanfolyamkereső

Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon!

Eleged van a szürke hétköznapokból és az állandó stresszből?
Szeretnél kikapcsolódni, de nem tudod hogyan?
Szívesen játszanál valamilyen hangszeren, de kevés a szabadidőd, és nincs semmilyen zenei tudásod?

Mi tudjuk, mi a megoldás!
Próbáld ki a handpant (ejtsd: hendpen), és szeress bele Te is már az első pillanatban, akárcsak mi!

Ne érezd magad tájékozatlannak, ha csak most hallasz először erről a hangszerről, valószínűleg nem Te vagy az egyetlen!
A handpan egy viszonylag újkeletű ütős hangszer, a 2000-es évek elején fejlesztette ki egy svájci házaspár, és Magyarországon is csak most kezd el egyre ismertebbé válni.
Éppen ezért országszerte csak páran foglalkoznak oktatással, akik között ott van Ádám, a Handpan Do ötletgazdája is, akitől a Studin keresztül már Te is tanulhatsz!

Mi alig vártuk, hogy kipróbálhassuk, milyen Ádámmal egy handpan óra, és egyáltalán nem csalódtunk, sőt! :)
Olvasd el tapasztalatainkat, és ha kedvet kapsz, próbáld ki Te is bátran!

Videót a cikk aljára görgetve vagy ide kattintva nézhetsz a tesztről!

Mit érdemes a HANDPAN-ről tudni?
A handpan ütős hangszer, akárcsak a hagyományos dob, de sokkal egyszerűbb megszólaltatni, hiszen csak a kezünket kell hozzá használnunk. A hangszer lényege, hogy minden különösebb gondolkodás vagy zenei képzettség nélkül bárki élvezhesse a zenét és átélhesse az alkotás örömét.

Ezt mi is alá tudjuk támasztani, hiszen pár perc gyakorlás után már nekünk is sikerült szépen megszólaltatnunk, ennek ellenére a videónk végén, mindenképpen érdemes Ádámot is meghallgatnod, mert ő tényleg varázslatos, ahogy handpanen játszik.

Neked is megtetszett a handpan, de nem tudod, hogy belevágj-e?
Ha kedvet kaptál hozzá, mindenképpen!
Mi egyszerre voltunk nagyon izgatottak és bizonytalanok az első óránk előtt, hiszen korábban még sohasem zenéltünk, de hihetetlen profizmusával Ádám már az első pillanatban megnyugtatott minket. Azt mondta, nincs olyan, akit ne tudna megtanítani handpanen játszani, és mi elfogadtuk a kihívást!

Hogyan és mennyi idő alatt tanulható meg?
Ahogy azt a mi esetünkben a videón is láthatod, miután megismerkedsz a hangszerrel, és kitapasztalod, hogy melyik része milyen hangot ad ki, pár perc gyakorlás után, már szépen meg is tudod szólaltatni, hiszen bárhová is ütsz, mindig jól fog szólni, nem tudsz hibázni.

Profi természetesen nem lesz belőled azonnal, de Ádám nagyon gyakorlatiasan oktat, és érthetően magyaráz, ezért az első óráról már biztosan sikerélménnyel távozol majd.
Ahhoz, hogy akár önállóan is új dallamokat tudj kitalálni, és Ádám segítsége nélkül is élvezhetően tudj a dobon játszani, kb. 5 alkalomra van szükség, de persze utána is mindig tanulsz majd valami újat az órákon.

Hol és mikor vannak az órák?
Ádám két budapesti helyszínen oktat, a VII. és XVIII. kerületben, illetve akár hozzád is elmegy, ha otthon szeretnél tanulni.
Mi a XVIII. kerületi helyszínre látogattunk el, az Üllői út melletti Murmuczok oktatási központba, ahol csendes, kertvárosi környezetben, profi tantermi körülmények között tanulhattunk.

Ádám hétfőtől csütörtökig a Deák Ferenc téri termében tartja óráit, pénteken és hétvégén pedig az oktatási központban, de egyéni igényeidnek megfelelően, akár otthon is tanulhatsz tőle.
Ha kedvet kapsz ahhoz, hogy Te is kipróbáld ezt a különleges hangszert, vedd fel a kapcsolatot Ádámmal e-mailben, telefonon vagy Facebookon! Elérhetőségeit ide kattintva vagy STUDIS adatlapján találod.

Milyen gyakran és mennyit érdemes tanulni?
Handpan Do órái 50-60 percesek, ezalatt nagyon sokat lehet haladni. Mi is ennyi időt töltöttünk nála, és az ismerkedés mellett bőven maradt időnk zenélni is. Egyetlen gondunk volt csak, hogy túl gyorsan telt az idő. Tanulás közben annyira magával ragadja az embert a dob különleges hangja és Ádám kisugárzása, hogy szívünk szerint legalább még egy órát maradtunk volna. Ezt garantáltan Te is így fogod érezni, ha belevágsz!
Ádám szerint egyébként már heti egy óra is elegendő ahhoz, hogy pár hét alatt a nulláról megtanulj zenélni, de ha intenzívebb oktatást szeretnél, arra is lehetőséged van, ez csak rajtad múlik. A lényeg, hogy jól érezd magad, és örömöd leld a zenélésben!

Mire számíts az első órán?
A handpan nem olyan, mint a gitár vagy a zongora. Nem kell szolfézsra járnod és bonyolult kottákat olvasnod, már az első órán a kezedbe veheted a hangszert és játszhatsz rajta.
És fogsz is! Sokkal jobban, mint gondolnád!
Miután megismered Ádámot, és a hangszereket, azonnal bele is vágtok a közepébe, és megtanulod az első lépéseket. Az órák egymásra épülnek majd, ütési technikákat és ritmusgyakorlatokat fogsz tanulni, de nem elméletben, hanem már egyből a gyakorlatban, Ádámmal közösen játszva, akinél kedvesebb és nyugodtabb emberrel aligha találkoztál már.
Mielőtt belevágtunk volna, mi például nagyon ügyetlennek tartottuk magunkat, de a hihetetlen türelemnek és a világos magyarázatoknak köszönhetően, hamar belejöttünk a zenélésbe, és abba se akartuk hagyni.
Az órákra egyébként semmit sem kell magaddal vinned, az eszközöket Ádám biztosítja a tanulóknak, akik ha szeretnék, korlátozott számban bérbe is vehetik tőle a hangszereket.

Kiknek ajánljuk Handpan Do óráit?
Minket teljesen lenyűgözött ez a hangszer és Ádám órája, ezért bátran ajánljuk mindenkinek, aki kedvet kap hozzá!

Kérdésünkre, hogy Ádám kinek ajánlja ezt a hangszert, a következő választ kaptuk:
„Mindenkinek ajánlom korra és nemre való tekintet nélkül, akik szeretik a zenét, az új kihívásokat, szeretnek önmagukban önmagukról új tapasztalatokat szerezni, vagy szeretnék átélni a zenealkotás örömét.
Sokan életükben először kezdenek el hangszeren tanulni velem és maguk is meglepődnek mi mindenre képesek. Minden tanulható, a megfelelő módszerrel.”

A videót kisebb méretben ide kattintva nézheted meg.

Ha Te is szívesen játszanál handpanen, vedd fel bátran a kapcsolatot Ádámmal, és vegyél részt az első órádon, akár már a héten!
Handpan Do adatlapjához és elérhetőségeihez kattints ide!

Ha pedig szeretnéd, hogy hozzád vagy kedvenc tanárodhoz, oktatódhoz is elmenjünk tesztelni, keress minket bátran!
A „Kipróbáltuk” rovatról bővebben ide kattintva tudsz tájékozódni, illetve írhatsz nekünk e-mailt és hívhatsz is.

Használd oldalunkat bátran, és és taníts vagy tanulj ma is valami újat!
Még több érdekes tartalomért kövess minket Facebookon, ahol mindig értesítünk a blog új bejegyzéseiről is!

Üdvözöl,
a STUDI Csapata